Is beleggen via internet betrouwbaar?

Is beleggen via internet wel veilig?
Het versturen van orders via het internet is niet 100% veilig, maar het opgeven van orders per telefoon ook niet: het aftappen van uw telefoonlijn is nog makkelijker dan het onderscheppen van uw internetorders.
Feit is dat er het afgelopen jaar geen ernstig voorval heeft voorgedaan bij de Nederlandse internetbrokers.

Over het algemeen hebben banken vrij veel maatregelen genomen om uw persoonlijke en financiĆ«le gegevens te beveiligen. ABN AMRO bijvoorbeeld maakt gebruik van https, een manier van beveiliging van internet dat het afgelopen decennium door de Amerikaanse defensie veelvuldig is toegepast en recentelijk is vrijgegeven voor andere instellingen. Alex maakt gebruik van een beveiligingsapplet, deze wordt bij de eerste inlogsessie op uw computer geĆÆnstalleerd en controleert bij volgende sessies of de sleutel die van Alex naar uw computer wordt gestuurd juist is, zo ja dan is de verbinding vanaf dat moment veilig. De Rabobank maakt gebruik van een Digipass om alle gegevens die verstuurd worden zodanig te versleutelen dat er geen bruikbare informatie uit te filteren is.

“Wat als het internet ‘eruit ligt’?”
Bij alle instellingen heeft u de mogelijkheid om naast het internet ook orders op te geven via een medewerker. Let echter wel op de mogelijke tariefsverschillen! Via Alex en Postbank kunt u bovendien uw orders via een Voice Response Systeem opgeven tegen lagere tarieven dan die gelden voor een medewerker.

“Hoe weet ik of een internetbroker betrouwbaar is?”
Alle actieve partijen in Nederland staan onder controle van de Amsterdam Exchanges en de Stichting Toezicht Effectenverkeer. De AEX heeft de internetbrokers toegelaten als handelspartij op de effectenbeurs, en de STE houdt toezicht op de brokers door regelmatig controles uit te voeren bij de instellingen zelf. In de meeste gevallen is de broker onderdeel van een bank. Het uitvoeren van effectenorders van beleggers is in dat geval een bedrijfsactiviteit van de bank zelf. In het geval dat de broker geen bankerkenning heeft (en dus geen bank is) zal deze gebruik maken van de faciliteiten van een erkende bank. En deze banken staan, tot slot, onder controle van De Nederlandsche Bank.

Kortom: over het algemeen zijn er weinig tot geen onbetrouwbare brokers op de Nederlandse markt actief. Mocht u echter twijfels hebben over een bepaalde instelling dan kunt u contact opnemen met De Nederlandsche Bank of de Stichting Toezicht Effectenbedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *