Niet alles draait om WAP

WAP gaat het helemaal worden, althans als we de media mogen geloven. Misschien heeft u wel eens gewapt. Dan heeft u ongetwijfeld gemerkt dat het langzaam is, het scherm te klein is en de informatie die u krijgt ook via SMS ontvangen. Belegger.NL ziet grote mogelijkheden in Mobiel Internetten, maar neemt het door de media gecreëerde paradigma dat WAP geweldig zou zijn niet over.

Men is ervan overtuigd dat mobiel internetten de toekomst heeft, maar of dat vanuit WAP ontstaat is een tweede. Het is daarom opvallend dat diverse Nederlandse banken WAP-diensten willen gaan aanbieden. Het is immers echt iets voor banken om pas met een dienst te beginnen als een technologie of concept zich min of meer heeft bewezen. Aan de andere kant is dit niet zo verwonderlijk: juist voor banken en internetbrokers biedt ‘mobiel internetten’ grote kansen. het inleggen van beursorders zou wel eens dé ‘killer applicatie’ van ‘mobiel internetten’ worden.

Het is toch prachtig om al wachtend op de bus en spelend met uw mobiele telefoon even snel een ordertje in te leggen? Voor ‘mobile brokerage’ is, bij een goede toepassing, een groot scherm niet noodzakelijk en bovendien is een mooie visuele vormgeving voor deze dienst niet echt van belang.

De Rabobank biedt al enige maanden informatiediensten via WAP aan, maar het inleggen van orders is hier nog niet mogelijk. Postbank is inmiddels begonnen met de mogelijkheid via de mobiele telefoon beursorders te plaatsen. Vooralsnog gaat het echter om een proef. In 2001 moet de dienst voor elke Postbank-klant toegankelijk zijn. Het laatste nieuws op WAP- gebied komt van ABN Amro dat met onder meer Deutsche bank Nokia en Visa een discussieplatform heeft opgericht dat vooral wil bestuderen hoe klanten makkelijker telefonisch via internet kunnen betalen, elektronisch bankieren en handelen in aandelen.

Opvallende uitzondering in dit rijtje is Alex dat (nog)niet meedoet aan de WAP-hype, terwijl zij wel altijd heeft geroepen het multi-channel principe hoog in het vaandel te hebben. Alex gelooft heilig in ‘mobile brokerage’, maar vindt de nadelen van WAP in ieder geval reden om niet achter de WAP- Hype aan te lopen. Alex gooit het liever op PDA’s (Personal Digital Assistants), wat bijvoorbeeld meer mogelijkheden biedt voor standaardbrowsers zoals Windows CE.

Belegger.NL vindt het jammer dat er zo druk over WAP wordt gepraat terwijl andere applicaties van de mobiele telefoon nog niet volledig door de banken worden benut.

Wij denken bijvoorbeeld aan SMS- berichten die zouden kunnen worden gestuurd als een bepaald koersniveau wordt behaald of als er Amerikaanse cijfers verschijnen. De SNS-bank maakt hier overigens goed gebruik van.
Een voorbeeld van een nog oudere technologie is het Voice Response Systeem waarmee je met je toetsen van de telefoon beursorders kunt inleggen. Een bredere Invoering en uitbreiding van deze systemen zouden wij zeker waarderen!

En tenslotte: wat heeft u aan WAP als uw order pas een kwartier later op de beurs ligt en u een half uur moet wachten op uw uitvoering? Banken zouden zich moeten richten op het verbeteren van hun systemen. Maar dat verhaal komt in een volgende nieuwsbrief aan bod.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *