Wanneer begint u als internetbroker?

In de wandelgangen is uitgelekt dat vier medewerkers van IMG Holland beginnen met een eigen internetmakelaarskantoor. Belegger.NL voorspelt dat meer spelers de Nederlandse markt zullen betreden en het zal ons niet eens verbazen als u dat bent.

De nieuwe Nederlandse internetbroker zal naar alle waarschijnlijkheid binnen een jaar starten met haar activiteiten. Het bedrijf zal worden geleid door een viertal personen die ervaring hebben opgedaan bij IMG Holland en een zak geld krijgen van AOT. AOT zou een belang van 49% in de firma krijgen.

Gelukkig gebeurt er weer eens iets op deze markt die turbulent zou moeten zijn, maar eigenlijk al een jaar lang ligt te slapen. Sinds Alex in mei 1999 de markt betrad, hebben we geen nieuwe Nederlandse speler op de markt meer mogen verwelkomen. Misschien is het initiatief van de oud-IMG-ers het startsein van een ommekeer.

Er wordt gefluisterd dat wel meer internetbrokers in oprichting zijn en dat is niet zo verwonderlijk. Als de situatie in Nederland enigszins vergelijkbaar is met de Amerikaanse markt kan de Nederlandse markt kan nog groeien met een factor 6. Bovendien is het opzetten van een internetbroker in principe zelfs mogelijk voor u.

Het oprichten van een bank is in Nederland vrijwel onmogelijk, omdat een dergelijke instelling onder toezicht komt te staan van DNB. Een internetbroker hoeft niet aan de eisen te voldoen die voor een bank wel gelden: u mag genoegen nemen met een zogenaamde ‘Remisier B -status’ (een partij die klanten met leden (van de beurzen) in contact brengt en tevens orders van de klanten aan deze leden mag geven). U dient er wel rekening mee te houden dat er enige tijd zal verstrijken tussen de aanvraag en toekenning, maar dit zal geen jaren duren.

Een remisier mag geen aandelen in bewaring nemen, geldrekeningen aanhouden en krediet verschaffen. Deze functies dient u dus uit te besteden. Dit is praktisch mogelijk: Kas Associatie is bijvoorbeeld een bekende partij waaraan u de (overigens lucratieve) bank-en bewaaractiviteiten zou kunnen toevertrouwen.

Nadat de status is verkregen en een partner is gevonden voor het uitvoeren van de bank-en bewaaractiviteiten dient een bedrijf te worden gevonden voor de technologische infrastructuur. Bepaalde softwarebedrijven zijn op dit moment op een niveau dat zij de gehele benodigde technologische infrastructuur(van begin tot eind) zouden kunnen leveren. Afhankelijk van uw wensen duurt het vier maanden tot een paar jaar totdat het systeem de lucht in kan. Bedenkt u wel dat uw systeem elke seconde moet scoren en dat uw klanten weg zijn als het systeem niet goed functioneert: het vinden van een goede partner in de IT-sector is essentieel.

Waar u zeker tegenaan gaat lopen is het probleem van personeel. U hebt niet alleen genoeg personeel nodig, maar ook kundig. Nederland is al ‘over-banked’ en iedereen heeft een baan. Probeer goede mensen maar weg te trekken van hun huidige werkgever: een aandelenplan is wel het minste wat u kunt doen. Zorg voor een goede klantenservice: zij zijn de eersten die met uw prospects praten en zijn het enige levende bewijs dat er achter dat plaatje op internet daadwerkelijk iets gebeurt.

Tenslotte, afgezien van 1001 dingetjes wat u moet doen, dient u natuurlijk te beschikken over een uitgekiend marketingconcept. Dit gaat u zeker geld kosten!
Al met al kunt u met een bedrag van vijf tot tien miljoen gulden wel beginnen. Met een goed plan krijgt u dat geld wel: er is in ieder geval genoeg durfkapitaal in Nederland aanwezig.

Heeft u plannen, dan kunt u in ieder geval eens contact met ons opnemen. Misschien kunnen wij u helpen met het voorkomen van wat foutjes en u wat tips geven. Wij doen dit graag: hoe meer er immers te vergelijken is, des te hoger de waarde wordt van Belegger.NL!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *